Güzel Konuşmak Üzerine

Güzel Konuşmak Üzerine

Konuşmak, karşımızdaki kişi ya da kişilerle sözlü iletişim kurmaktır. Bu iletişimi kurarken ve aynı anda: Düşünürüz, düşündürürüz, anlarız, anlatırız, sorarız, yanıtlarız, sorgularız, sorgulatırız ve bunun gibi daha pek çok şey yaparız. Beynimiz bizim için bunu yaparken, dilimiz konuşur.

Konuşacağımız konunun adını ya da başlığını biliriz, ama çoğu zaman nasıl konuşacağımızı, konuşmanın nereye varacağını kestiremeyebiliriz. Buna, konuşmanın doğal halinde sürmesi deriz. Konuşma doğal halinde sürerken, karşımızdakinin bizi dinlemesi, anlaması ve karşılık vermesi, bizimle iletişim kurması anlamına gelir ve önemlidir. Her hangi bir iletişimin kurulup kurulmaması yapılan konuşmaya bağlıdır. İletişim kurmak sıradan bir iş değildir. İyi ve doğru bir iletişim kurmanın ilk adımı, iyi ve doğru konuşmaktır. İletişim kurmanın ötesinde konuşmak, kişinin toplum içerisindeki yerini de belirler. Toplum içinde olup da gerektiği gibi konuşmamak, diğerleriyle iletişim kurmamak, kişiyi toplumdan uzaklaşmaya, yalnızlaşmaya götürür. Üstelik bu, kimsenin zorlaması olmadan kendiliğinden olur, ve bireyi psikolojik sorunlara dahi götürür.

İnsan, doğası gereği (konuşma organlarında bir sıkıntısı yoksa) konuşmalıdır, zorunludur. Konuşmak bu denli önemliyken; ‘Güzel konuşmak’ her halde çok daha fazla önem arz eder.

Zaman kavramının çok hızlı aktığı günümüzde istek ve arzularımızı yerine getirmek, meramımızı doğru anlatabilmek için: En kısa zamanda, en açık, en akıcı, en doğru, en güzel konuşma yeteneğine sahip olmak bize avantaj sağlar. Onun içindir ki, günümüzde ‘Etkili ve güzel konuşma’ adı altında eğitim veren onlarca, belki yüzlerce okul, kurs, eğitim kurumu mevcut. Sadece oyunculuk mesleğini yapanların değil, hangi meslekten olursa olsun, her bireyin kendini doğru ifade edebilmek için,’Güzel konuşma’ becerisine mümkün olabildiğince sahip olmaya ihtiyacı var. Ama bu kolay değil, bu konuda çaba harcamak lazım. Doğru, akıcı, açık, anlamlı, ahenkli bir konuşma becerisine sahip olmak için, doğru yerde doğru eğitimi almak gerekir.

Nasıl ki oyunculuk; Yaradılışdan gelen yeteneğimizin, ustalar tarafından şekillendirilip, kullanılmasını öğrenmekse; (Usta- çırak ilişkisiyle öğrenme) Etkili ve güzel konuşma da, dilin kurallarına hakim, ses-nefes-konuşma tekniğini iyi bilen ve bunları öğretme becerisine sahip ustalar(genellikle oyuncular) tarafından, her hangi bir öğrenme engeli olmayan kişilere kolaylıkla öğretilebilir.

Her bireyin ses tonu, tınısı, ses rengi farklı olabilir. Dilin kurallarını bilerek, doğru kullanarak, iyi ve yeterli sürede alınacak ses ve diksiyon eğitimiyle, her birey: Doğru, açık, akıcı, anlamlı, ahenkli ve güzel bir konuşma becerisine sahip olabilir. Eğitimde kazanılan bilgi ve donanımın tekrarı ve korunması konuşma becerisini sürekli kılar.

OSMAN NURİ ERCAN

Web Tasarım