Özellikle, emekten, yeniden öğrenmekten, çalışmayı sürekli kılmaktan, kendini yetiştirmekten, çaba göstermekten, bunların sonsuz döngüsünden kaçan, kaçınan sanatçılarda –daha çok bizdeki oyuncu çevresinde- görülen temel bir eğilim vardır. Böyleleri, her başarıyı salt yeteneğe bağlarlar. Yalnızca yeteneklerine güvenir, her şeyi bununla açıklarlar. Bir zamanki öğrendikleriyle yetinen, hanidir kitap bile okumayan, yenilikleri izlemeyen, mesleklerindeki dünya ölçeğindeki gelişmelerden ve evrilmelerden habersiz yaşayıp giden nice böyle sanatçı vardır. Kendi kişisel tarihlerinin bir dönemine kilitlenip orada kalmış ve bir türlü buraya gelemeyen nice sanatçı… saçlarına, yüzlerine, üstlerine, başlarına gösterdikleri özeni, kendilerinden esirgerler. Kafalarının dışı, günün takvimini izlemeye çalışırken, kafalarının içi son kullanma tarihini çoktan geçmiştir. Oysa yetenek gençlik gibidir, çabuk geçer. Çok dikkatle kullanılması gerekir, bazılarında ise iyice ömürsüzdür, tek başına ayakta duramaz, başka şeylerin varlığına ihtiyaç duyar. Birçok kişi, yetenek için Allah vergisi der; onu, hep, her zaman sahip olabilecekleri, el altında tutabilecekleri, bir şey sanırlar. Allahın hiçbir vergisi sonsuz değildir oysa, günü vardır, geri ödenir. Hemen her konuda olduğu gibi, yetenek de bakım ister; gelişmek, geliştirilmek, canlı tutulmak ister. Doğru kullanılmayan yetenek, bir süre sonra kuru bir tekniğe dönüşerek, varlığını koruduğu izlenimi uyandırabilir. Oysa çoktan tükenip gitmiştir. Türkiye, bu anlamda bir Yetenekler Mezarlığı’dır. Erken doğmuş, çabuk ölmüş, kolay harcanmış, kötü kullanılmış, savrulup gitmiş büyük bir yetenekler mezarlığı…
Yetenek üzerine beyhude bir yazı yazmakta olduğumun farkındayım: kaç zamandır Türkiye’de sanki herhangi bir şey olmak için, herhangi bir yeteneğe sahip olmak gerekliymiş gibi… Ama olsun, ben zaten birkaç kişi için yazdım bu yazıyı. Yeteneklerinin üzerine titremeleri gerektiğini düşündüğüm, kendilerini koruma altına almalarına inandığım o birkaç kişi için ve henüz tanımadığım diğerleri için…
Murathan MUNGAN
Metis Yayınları, 2000
Gizlilik Politikası
Dc Kozmos’un web siteleri ve sosyal medya sayfalarını kullandığınızda, gizlilik politikasını okuduğunuzu belirten kutucukları işaretlediğinizde ve söz konusu mecralardaki formlarımızı doldurarak kişisel bilgilerinizi tarafımıza gönderdiğinizde aşağıdaki beyana onay vermiş oluyorsunuz:
“Ad, soyad, T.C. kimlik numarası, cep telefonu numarası, adres bilgileri, elektronik posta adresi, tarayıcı çerezleri ve benzer bilgiler de dahil olmak üzere kişisel bilgilerimi Dc Kozmos iştirakine kendi rızam ile verdiğimi beyan eder, bu bilgilerin Dc Kozmos tarafından şahsıma yönelik yapılacak ürün, hizmet, özel teklif ve kampanyaların pazarlama iletişimi faaliyetleri ile anket uygulamaları da dahil olmak üzere her türlü ticari elektronik ileti gönderiminin; gerçekleştirilmesine, işlenmesine ve de muhafaza edilmesine onay verdiğimi bildiririm.”
Ticari elektronik iletinin içeriği ve gönderiye ilişkin diğer kayıtlar gerektiğinde her türlü bilgi ve belge isteme yetkisi kanunlarla açıkça verilmiş olan kamu kurum ve kuruluşlarına sunulmak üzere kayıt altına alınarak saklanacaktır. Veri tabanımızda hangi verilerinizin bulunduğunu öğrenme, yanlış olan verilerinizin düzeltilmesini ve kişisel verilerinizin silinerek sizinle iletişime geçilmesine engel olunmasını talep etme hakkınız bulunmaktadır. Bu taleplerinizi 0212 227 11 11 numaralı iletişim bilgimizle tarafımıza iletebilirsiniz.