Karakter Monologları Atölye Çalışması

Karakter Monologları Atölye Çalışması

Oyunculuk Eğitimi – Tiyatro Eğitimi – Kamera Önü Oyunculuk Eğitimi

Oyunculuk yeteneği, diğer actor/artist’lerle çalışmaktan başka limitlerini bilip kendini sunabilmektir. Bir Cast Direktörü, yönetmen ya da yapımcı sizinle görüşmek istediğinde emin olup bir monolog çalışması isteyecektir. Bazen monologun metni size görüşmeden önce verilir bazen de daha önce çalışmış olduğunuz bir monologun sergilenmesi istenir.
Bir oyuncunun kendini Kabul ettirebilmesi için birden fazla, üç ile beş arası monolog hazırlayıp gerektiğinde sunabilmesi kariyer açısından çok önemlidir.

Amerikada’da her ajans oyuncu Kabul etmeden önce monolog sunumu ister. Türkiye’de de oyunculuğa talep çok arttığından ajansların birçoğu da monolog sunumsuz oyuncu kabul etmeme prensibini uygulamaya başlamıştır.

Eğer amacınız iyi bir oyuncu olmak, yeteneğinizi sergilemek ve kendinizi diğerlerinden önce çıkarmaksa audition için monolog çalışmanız kaçınılmazdır.

Monolog ezberlemek ya da güzel vurgulamak inanın size bu yolculukta hiç bir yere getirmeyecektir.

Burada önemli olan size uygun bir monolugun, en fazla beş dakika içinde size diğerlerinden ayıracak duygularınızla ve yeteneğinizde herkesi etkileyebileceğiniz bir özellikte olmasıdır.

Oyuncu bir monologu hep aynı duygu ile tamamlamamalıdır. Buda izleyeni oyuncudan koparan etkenlerden biridir. Örnegin bir piyanist düşünün ve bir eseri hep aynı notayla çaldığını farz edelim. Böyle bir durum seyircinin bu yolculuktan kopmasına ve gelecek notanın ne olduğunu tahmin edebilmesi yüzünden ilgi kaybına sebep olacaktır. Bir oyuncu hiç bir zaman seyirci tarafından tahmin edilmemelidir. Başarılı bir oyuncu, seyirciyi koltuğundan kaldıran, enstrümanında ki bütün duyguları korkmadan kullanan ve seyirciyi heyecanla kendine bağlayan ve hiç bir şekilde bir sonarki bölümde tahmin yürütemeyeceği biri olmalıdır.

Oyunculuk Kursu 1

Oyuncu adayları ilk atölye çalışmasında e-maillerine yollanan ya da kendi seçtikleri bir monologla üzerinde öalışmış ve harcanmış bir şekilde derse katılır ve sınıf önünde sunum yapar.

Monolog sonunda sınıf hocasıi monolog sergileyecen öğrenci ile monolog seçimi ve neden seçtikleri ya da verilen monolog üstüne konuşur.

  • Bu monologda ki karakter ve senin bu karakterle benzerliklerin nedir?
  • Monologda hitap edilen kişi ya da bu monolog sonunda oyuncunun diğer karakterlerden ya da kendisi için beklentisi nedir?
  • Monolugun doğru şekilde seyirciye ulaşması için metinde bulunan önemli ve vurgu yapılması gereken kelimeler ve cümleler. Metin üstünde yazarın bıraktığı işaretlerin vurgulanması.
  • Karakterin monolog sonunda ulaşmak ve vermek istediği etki ve seyircinin aldığı etki ve tepki.
  • Karakteri tanımak ve karakterin iç dünyasının çalışılması.
  • Karakterin kazanma ve kaybetme hakkını kazanması.
  • Oyuncu adayı ikinci kez monologu sınıf önünde sergiler.
  • Seçilen monologun oyuncuya uygun ya da uygun olmaması üzerine karar verilir.

Oyunculuk Kursu 2

Oyuncu adayları derste önceden sundukları ya da yeni verilen monologla derse katılır. Her oyuncu sıra ile sahne alır bu derste ki çalışma oyuncunun sadece mimikleri ve gözleri ile oyun vermesidir. Oyuncu sahnede bulunan sandalyeye oturur ve ellerini bacaklarının altına koyup, sanki sandalyeye zincirlenmiş gibi düşünüp monologu sınıfa hayatının son anı gibi düşünüp sunum yapar. Bu çalışmada ki önemli nokta şudur, insanlar hayatlarının son anını bildiği zaman ya da artık yolun bittiğini bildikleri an içinde ki her şeyi rahatlıkla paylaşır. Hiç bir şekilde hiç bir duygu saklanmaz ve bu durum bütün canlılar için geçerlidir. Önemli olan o duyguları hissedip bu hissi ve düşünce dürüstlüğünü monologla birleştirip sınıfa sunmasıdır.

Oyunculuk Kursu 3

Bu derste oyuncular hoca tarafından verilen monolog üstüne çalışıp derse katılır. Bu derste oyuncu sınıfta bulunan 3 aynasına karşı maske takarak monologu canlandırır. Bu çalışmanın temeli oyuncunun kendini görmeden tamamen karakter gibi davranmaya ya da utanma ve çekinme yaşamadan sunum yapabilmesine yardımcı olur. İlk monolog sunumu bittikten sonar hoca doğrultusunda oyuncu maske ile monolog sunumuna deforme olmuş insan, kedi, köpek yada bilinç altından bir karakteri benimseyerek oyunu sahneler. Bu çalışma sonunda oyuncu daha rahat ve doğal hissetmenin yanında bir monologda ki karakteri kendine göre benimesemektense ileri ki karakterlere geniş bir açısı ile bakacaktır.

Oyunculuk Kursu 4

Oyuncu derse yeni monologla katılırlar. Bu derste oyuncuya verilecek eğitim monolog sunumu yaparken yanlarında getirdikleri bir obje ya da zaman harcadıkları bir hobidir.

Oyuncular nedense monolog sunarken ya oturur ya da ayakta durup hiç birşey yapmaz haliyle monologları sundukları odadan çıktıklarında unutulur. Tüm metinler ve sahnelenen bütün oyunlar hatta gerçek hayatta geçen olaylar biz hep bir iş ile meşgulken gelişir bunun içinde oyuncu monolog sunarken sanki bavul toplarmış, sigara içermiş ya da dikiş yaparmış gibi davranması monologa eklenir. Her izlediğimiz film ve dizide oyuncular hep bir iş ile meşgulken diyaloglar geçer ve çoğu oyuncu işin ezberde saklı olduğunu düşünür ve sete girdiğinde işin asılda nasıl zor olduğuna şahit olur. Bu monolog sunumu sonunda yapılan aktivite monolugu ve oyuncuyu ayrı bir dünyaya sokup yarattığı farkı bizzat hissetirecektir.

KAYA SAKRAK

Oyuncu

DC OYUNCULUK OKULU
SANAT YÖNETMENİ

MEHMET ŞAHİN

DEVLET TİYATROSU SANATÇISI

Web Tasarım