Oyuncu adaylarına oyunculuk eğitimi adına doğaçlama, sahnede rahatlık ve basit objeler ile sesli/sessiz olarak vücut dili ile duygularını anlatmak üzere çalışmalar yapılır. Oyuncu adaylarına çok düşünmeden hareket etmeleri ve utangaçlığı devre dışı bıraktırmak ve oyununcunun kendine güvenini arttırmak üzere çalışılır. İster tiyatro oyunculuğu ister kamera karşısında oyunculuk olsun.
Oyunculuk Eğitiminde Sahne Çalışmaları:
- Temel Oyunculuk Eğitimi
- Profesyonel Oyunculuk Eğitimi
Katılımcılar oyunculukta sahne çalışmalarını ders dışında hazırlarlar.
Her hafta katılımcılar önceki hafta verilen senaryoyu sınıf önünde oynarlar.
Sahne sonu eğitmen öğrencilere sahneledikleri sahne için ön hazırlıkları hakkında ki detayları sorar. Sahnede ki oyuncunun ‘Genel Amacı’, ‘Sahne Amacı’ yönünden sergilenmediyse eğitimci oyunculara ayrıca yön vererek oyunculara sahneyi yeniden oynamalarını, aldıkları oyunculuk eğitimiyle ilgili detaylara dikkat edip etmedikleri yönünden katılımcıları değerlendirir. Tüm ön görüleri inceleyerek dikkata alır.
Katılımcı öğrenciler genel amaç; senaryoda ki karakterin en çok yapmayı istediği şey nedir, sorusuna karşılık veren karakterin istediğidir.
Oyuncunun kendini sahneye vermesini sağlayan, genel ve sahne amacınıza anlam veren, gerçek hayatınızdan kişilerdir.
‘Bir yer, bir şey veya bir olay hakkında konuşurken veya dinlerken zihinde oluşan tasvirler ve fotoğraflardır.
‘Düşünceler/Eylemler’; Bir düşünce kanıdır. Her zaman kanılarda değişim ve düşüncelerde değişim vardır. Oyunculara sahnede ki repliklerini küçük amaçları kullanarak daha inandırıcı ve hissederek karakteri yansıtmasına yardımcı olur.
Oynanan sahneden önceki sahnelerle oyunda ki karakterin ‘genel amacı’ destekleyen genel karakter tablosu oluşturulur. Oyun başlamadan önce oyuncunun duygusal ve ruh halini sağlayan oyuncunun kendi hayatından geçirdiği bir olayı oyuna yansıtıp, karakteri organic olarak sahnelemesidir. Oyuncular artık senaryoda ki karakter olarak değil, nefes alıp yasayan karakteri hissetmesine yardımcı olur.
Katılımcılar oyunculuk eğtiminde oyunculuğun temelini öğrenmiş ve artık profesyonel şekilde auditionlara rahatlıkça gidip, rol alabilecek duruma gelebilecekler.
Senaryoda davranış yaratan donatımlar, aksesuarları kullanmak, sahneyi sergilerken oyuncuyu sahneye bağlayan ve ruh halini vücuduyla ifade edebilmesine imkan sağlayacaktır.
‘Mekan ve dört duvar’; Karakterin fiziksel gerçekliğini, çoğu durumda sahnede, platoda, sette yada sınıfta kendi hayatınızdan bir mekanın özelliklerini kullanıp oyuncunun rahat, samimi ve güvenli bir ortam yaratır, oyuncu daha yaratıcı davranır.
Oyuncunun kafasının içinde geçenler seslendirmediği diyaloglardır.
Katılımcılar duygusal günlük tutturmaya başlar. Oyuncular bu yazdıkları özel duyguları okuyup, 30 saniyeden az bir sürede karatere girmesine yardımcı olan bir yardım yardımcı elementtir. Sahne sergiledikten sonra yeni eklemeler yapıp sahneyi yeniden canlandırır.
Oyunculuk eğitiminde enstrümanı iyi tanımış, iyi keşfetmiş bir oyuncu adayı olarak yolculuğuna devam eder.
Oyuncuların diksiyon eğitimi, oyunculuk eğitimi, kamera karşısında oyunculuk eğitimi, enstrümanını doğru tanıma ve doğru kullanma adına çok önemlidir.
Oyunculuk eğitim kişisel gelişim yönünde çok kıymetlidir.
DC KOZMOS
SANAT OKULU OYUNCULUK EĞİTİMİ