Mehmet ŞAHİN

Devlet Tiyatrosu Sanatçısı

30 yıla yakın kariyerinde Mehmet Şahin, Victor Hugo’nun “Notre Dame’ın Kamburu”ndaki Rahip Frollo, John E. Steinbeck’in “Fareler ve İnsanlar”ındaki Lenny, Türk Opera ve Balesi tarafından sahnelenen “Mevlana Celaleddin Rumi”deki Mevlana, Turhan Selçuk’un Abdülcanbaz’ındaki Abdülcanbaz gibi unutulmaz roller canlandırdı. Devlet Tiyatroları’ndaki performanslarının yanı sıra ulusal kanallarda yayınlanan “Ben Onu Çok Sevdim,” “Bir Deniz Hikayesi” gibi diziler ile “Manda Yuvası,” “Kervan 1915” gibi sinema filmlerinde de rol aldı.

Tiyatrodaki yetenekleri her zaman performansına dikkat çekti. Bir oyuncu olarak insanların varolluşsal konularına dikkat çekerek insanın hayattaki anlam arayışı ve kendisini hayatta ifade edişini sanat severlerin gündemine taşıdı.

Kariyerine 1993’te Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde, Türk Tiyatrosu tarihinde önemli yeri olan yönetmen, oyuncu ve genel müdürlerinden, hocaların hocası Prof. Dr. Cüneyt Gökçer’in yönetmenliğini yaptığı Midas’ın Kulakları adlı oyunda asistanı olarak göreve başlayan Şahin, 1994’te ise Devlet Tiyatroları’nda sanatçı kariyerine başladı.

Şahin, kariyeri boyunca oyunculuğun yanı sıra sanat yönetmenliği, Devlet Tiyatroları Müdürlüğü, üniversitede eğitmen ve özel sanat okullarında, yöneticilik yapmakta .Oyunculuğu sanatı ve kültürü insanların günlük hayatının bir parçası haline getirmek amacıyla etkinlik ve projeler hayata geçirmektedir.

Şahin, yönetici ve sanatçı olarak kariyeri boyunca ülkenin, kurum ve kişilerin gelişimine yönelik çalışmalar yaptı; Devlet Tiyatroları’nda yöneticilik yaptığı süre boyunca ülkenin sanat yoluyla kalkınmasına olan inancı ve amacıyla önemli projeler geliştirerek, merkezi ve yerel yönetimlerle yakın işbirliği ile bu projeleri başarıyla hayata geçirdi: Antalya Devlet Tiyatroları Müdürlüğü döneminde üç yıl süreyle sahnesiz kalan Antalya’ya, Haşim İşcan Kültür Merkezi Tiyatro Sahnesi’nin kazandırılması; tüm dünya için öneme sahip olan Aspendos ve Side Antik Tiyatroları’nda “Antik Tiyatrolar Festivali”ni gerçekleştirilmesi; çok düşük izleyici oranlarıyla sahnelenen oyunlar ile tiyatro izleyemeyen toplum kesimlerin buluşturulması için çalışmalar yaparak oyunların kapalı gişe oynanmasını gerçekleştirmiş, engelli çocuklar için işaret diliyle oynanan tiyatro oyununun sahnelenmesi bu projelerden yalnızca birkaçıdır.

Kurumsal çalışmalarının yanı sıra bireysel olarak da toplumsal kalkınma ve gelişime öncülük ederek destek veren Mehmet Şahin, konservatuarlara çok sayıda öğrenci, oyuncu; televizyon ve radyolara sunucu ve spiker yetiştirdi; iş insanları ve siyasetçilerin kişisel gelişimlerine yönelik programlar yaptı; toplumun her kesiminden katılımcılara, şirket ve sivil toplum kuruluşlarına, üniversitede ise öğrencilere eğitim ve seminerler verdi. 2006-2011 yılları arasında Antalya’da MEB’na bağlı özel öğretim kurumunun kurucusu, sanat yönetmenliği ve eğitmenliğini yaptı. 2016’dan itibaren İstanbul’da kurucusu olduğu DC Kozmos Sanat Akademileri’nin Sanat Yönetmenliği ve eğitmenliği yapmaktadır.

1966 doğumlu olan Mehmet Şahin, 1993’te Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden, 1988’de ise Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nden lisans derecesi alarak mezun olmuştur. 1993 yılında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kaza Araştırmaları Bölümü’nde yüksek lisans programına başlayan Şahin, 2017-2019 yıllarında Strateji, Yönetim ve Liderlik programlarına katılmıştır.

İstanbul Devlet Tiyatrosu Sanatçısı olarak görevine devam etmektedir.

Atölyeler

Web Tasarım