DC Kozmos ‘Dans, Drama Atölyesi’

DC Kozmos DC Kozmos ‘Dans, Drama Atölyesi’

Tiyatro eğitimi ve kamera önü oyunculuk eğitiminde dans ve drama önemlidir. Atölye de katılımcıların dans, tiyatro, hareket disiplinleri arasında geçiler yaparak modern dans ve çağdaş dans tekniklerinin pratik uygulamasına dayalı bir eğitim almaları ve eğitim sürecinin sonunda KARADUMAN’ın yönetiminde, saptanacak bir tema ya da kavramdan yola çıkarak bir sahne performansı içinde yer almaları planlanmaktadır. Bu performans DC Kozmos Sanat Akademisi- DC Tiyatro sahnesinde gerçekleşecektir.

Oyunculuk eğitiminde atölye, performans kariyerlini tiyatro oyunculuğu üzerine planlayan ya da alternatif performans ve çağdaş dans yaklaşımlarını benimseyen, fiziksel tiyatro ve modern dansla ilgilenen kısaca oyunculuk ile dans olgularını birlikte öğrenmeyi isteyen farklı artistlik kaygıları ve idealleri olup kendi bedensel anlatım kalitesini geliştirmeyi hedeflemektir.

Oyunculuk kursunda atölyenin amacı, katılımcıların oyunculuk ve dans eğitiminin önemli bir parçası olan bedensel farkındalığı oluşturarak bedenlerini etkin ve verimli kullanmalarını sağlamak ve onları sahne gösterilerine hazırlamaktır.

ATÖLYE UYGULAMADA ÖNCELİKLER

Oyunculuk eğitiminde katılımcının bireysel ve grup çalışmaları ile zihin ve vücut koordinasyonunu geliştirmek böylece sahne üzerinde ‘bedensel duruş’ bağlamında etkileyici ve estetik bir bütünlük kazanmasını yardımcı olmak, katılımcının nefes-hareket koordinasyonunu oluşturmak, kuvvet-esneklik çalışmaları yapmak, sahne dövüşü pratik eğitimini vermek, Rudolph Laban temek tekniği üzerinden Barteneiff Tekniği ve yakın çağ dans tekniklerini bütünleştirerek sanatçı adayının fiziksel açıdan teknik gelişimini hızlandırmak.

Katılımcı her atölye çalışma saatinde, öncelikle çağdaş dans dersi alacaktır, bu çalışma Laban Cunningham ve yeni çağdaş dans formları temelinde olacaktır. Isınma sürecinin ardından bireysel, ikili ve grup olarak hareket ve fiziksel anlatım diline yönelik kompozisyon üreterek yaratıcılıklarının gelişmesi öngörülmektedir.

Sahnede fiziksel aksiyon gerektiren her türlü hareket unsurunun gereksiz güç sarf etmeden nasıl yapabileceği ile ilgili çalışmalarla devam edecek olan atölye süreci kurum sahnesinde yapılacak dans, hareket, tiyatro performansı ile sonuçlanacaktır.

Bu performansla beraber edinilen birikimler sahne üzerinde sınanarak katılımcıların özgüvenlerini oluşturmaları ve teknik bağlamda kapasitelerini arttırmaları, yaratıcılık konusunda beden dilini nasıl kullanacaklarını öğrenmeleri DC Kozmos eğitmenleri ve katılımcı tarafından gözlemlenmiş olacaktır.

Oyuncu ister tiyatroda oyunculuk yapsın ister kamera karşısında dizi, film oyunculuğu yapsın enstrümanını geliştirmesi için dans, müzik çok çok önemlidir.

 

ALPASLAN KARADUMAN

DEVLET OPERA BALE SANATÇISI

DC OYUNCULUK OKULU

SANAT YÖNETMENİ

MEHMET ŞAHİN

DEVLET TİYATROSU SANATÇISI

Exit mobile version